Sunday, 30 September 2012

Baju Kotak-Kotak Dockers


Aku jenis kalau nak pakai baju tu, tak nak yang besar-besar. Aku nak yang ngam-ngam saiz badan je, nampak muat-muat. Aku percaya lelaki pun kadang-kadang kena nampak seksi. Jadi aku selalu beli baju saiz 'S'. Tapi masalahnya jugak, badan aku bukannya kecik sangat, biasa la lelaki. Ada masa-masa bila lebih makan perut ke depan jugak sikit. Jadi bila beli saiz 'S' tu, belum tentu boleh pakai sangat. Nasib tak baik sendat tang perut.

Heringbone Twill Shirt

Oxford Check Shirt.

Cuma yang Dockers punya yakin la jugak. Sebab 'S' dia tak kecik sangat. Lepas tu baju Kotak-Kotak dia style jugak. Kalau aku memang aku suka Long Sleeve macam ni. Sebab nanti nak lipat separuh sampai siku.

Saturday, 29 September 2012

Looper - Pembunuh Upahan Yang Di Upah Membunuh Diri Sendiri.

Semalam, aku layan tengok Looper. Dan perginya aku semalam, dengan budak merajuk yang aku tak pakai seluar Dockers dia bagi tu. Tapi bila aku sampai tayang seluar tu, lepas tanya semat ke tak? Terus dia senyum.

Pertama, kenapa aku nak tengok sangat Looper ni. Sebab aku terpengaruh dengan hero dia. Mamat 500 Days Of Summer tu. Joseph Gordon. Lepas ada pulak Bruce Wilis. gabungan hero lama dan hero baru. Satu hero jiwang, satu hero lonjat-lonjat tumbuk orang. Dan betul, hero jiwang langsung tak tumbuk-tumbuk pun. Tapi walaupun tak tumbuk-tumbuk, filem ni tetap kategori action. Dan kalau ini filem action, ini adalah filem action yang berat dramanya.

Cerita klise je, klise pasal pembunuh upahan. Tapi apa yang tak klisenya bila pembunuh upahan terpaksa membunuh diri sendiri. Dia diupah untuk itu. Dan macam mana? Adakah mereka akan membunuh diri sendiri itu, atau melepaskannya. Semua akan terjawab kalau lu orang pergi tonton. Kalau aku citer habis dekat sini, memang biol la aku kan. Buat apa korang nak tengok lagi.

Ada part yang sedih, tapi bukan sedih yang meleleh-leleh air mata. Cukup cuma kita tahu, benda itu adalah kesedihan dan tak patut. Simpati. Ada part kelakar, dan itu bukan kelakar yang terbahak-bahak. Cukup cuma gelak-gelak kecik dan senyum-senyum je. 

Satu benda yang aku suka jugak. Mamat Joseph Gordon ni adalah pembunuh upahan paling semart. Tak macam pembunuh upahan lain yang nak kena dressing ganas. Tapi dia dressing maskulin. Walaupun aku bukan maskulin. Tapi dia punya wardrope dia aku berkenan benor. Terasa macam nak sambar dua tiga helai baju yang macam dia pakai.

Tak caya kau tengok, semart tak semart?



Ada kereta best, tapi jangan risau. Dalam filem ni tak ada adegan klise kereta kejar mengejar. Semua setel cara jantan.

Ini pertembungan dua hero dalam filem ni.







Friday, 28 September 2012

Sehelai Dockers Yang Di Otter.

Bulan lepas aku dapat hadiah dari member, selai Dockers. Sebab benda tu hadiah, dah tentu-tentu dia tak ikut cutting aku sangat. Sikit hal je, terlebih panjang. Itu biasa, kalau beli sendiri boleh terus potong. Tapi ini aku hantar dekat tukang jahit lain la untuk potong. Aku hantar sabtu 4 minggu lepas, aku cakap paling lewat isnin nanti aku amik. Tapi ini dah nak masuk 4 kali isnin, ke lebih? Ntah aku tak perasan.

Aku pun sebenarnya sampai lupa yang aku ada hantar Docker dekat sana. Yang buat aku ingat balik, bila semalam. Lepak-lepak, member aku sampai. Borak-borak, silent moment kejap. Lepas tu dia bukak mulut, Eh seluar aku bagi kau tu, okey? Boleh pakai?

Aku diam kejap. Ingat balik, ingat balik. Ooo, Yes! Belum amik lagi otter dekat kedai. Hahaha.

Aku cuba gelak-gelak la sikit nak cover rasa bersalah. Tapi muka dia terus macam kecewa sikit. Aku yang nak cover rasa bersalah, terus memang tebal rasa bersalah. Aku bukak la topik-topik lain sikit cerita pasal terima la sebab hadiahkan benda yang aku suka, dan aku rasa seluar tu memang sesuai dengan aku. Nanti bila aku amik dekat kedai, bila aku pakai mesti lagi bergaya.

Mesti makin ramai awek lawa-lawa suka dekat aku....

Muka dia masam....
Opppsss!

Lupa, aku dengan dia sebenarnya tengah cuba nak into dalam relationship sekarang.

Alamak!

Thursday, 27 September 2012

Maskara Maskarot

Maskara selalu orang pompuan pakai dekat mata. Eh! Bulu mata? Ntah, aku pun tak tahu. Normal la kalau aku tak tau, sebab aku bukan orang pompuan. Kalau aku tau pulak, ha maknanya ada sumthing wrong dengan aku, sebab boleh tahu benda tu.

Tapi selain dari benda untuk mekap-mekap kasi cantik muka ni, Maskara juga sebenarnya adalah sebuah event. Sebuah event yang dianjurkan dah banyak kali oleh sekumpulan makhluk yang menggelarkan diri mereka Sol-Jah. Ataupun Sindiket Sol-Jah. Bila sebut Sol-Jah dia jadi macam bunyinya ala-ala pasukan keselamatan. Tapi bila dah bubuh perkataan Sindiket tu di depan, terus rasa macam geng-geng jahat pulak.

Dan mungkin memang betul kot, dia orang dalam Sindiket Sol-Jah memang ahli-ahli geng jahat. Cuma apa yang aku tau, jahat dia orang bukan jenis merompak pendatang asing, merogol perempuan seksi atau melakukan rompakan bersenjata ke atas sebuah bank. Bukan! Semua tu bukan.

Ironinya geng jahat yang bersindiket ni, buat Maskara yang mana panggil orang perform untuk baca puisi?

What???
Puisi???

Yes! Puasi. Puisi.
Silap, tertaip "puasi" pulak. Jadah mende "puasi" ni?


Itulah ironinya sindiket ni. Baca puisi, main gitar akustik, dan ntah mende lagi perkara-perkara yang memang tak jahat langsung jika dinilai dari kacamata seorang perogol bersiri.

Semua butiran event korang boeleh boleh baca dekat poster tu, tapi aku tau memang ada manusia yang jenis tak reti nak membaca poster jugak. Jadi biar aku citer.

Event ni hari sabtu - 29 September 2012. Jam 8 malam dekat Rumah Pena. Dekat mana Rumah Pena, jangan tanya aku. Aku sampai sekarang tak ingat-ingat lagi jalan nak ke sana. Aku terpergi dulu pun sebab teman member je, dari bosan baik ikut dia. Last-last aku jadi ketagih pulak, tapi jalan tetap tak, dia je yang tau jalan.

Wednesday, 26 September 2012

Neng Neng Nong Neng Neng Neng

Satu hari tu aku usha You Tube, layan Indonesian Idol. Juri dia waktu tu Agnes Monica, Anang Hermansyah  dengan Ahmad Dhani. Atau setengah orang sebut Dhani Ahmad. Aku kalau jenis tak ada buat apa-apa, memang akan melekat dekat you tube. You Tube ni sebenarnya dia boleh masuk kategori haram kau tau? Sebab makin kau layan makin khusyuk, sampai jadi lalai. Kira macam kategori alat muzik bertali la.

Tapi bukan itu yang aku nak cerita, aku nak cerita kes Ahmad Dhani dalam klip tu. Ahmad Dhani ni memang ramai lah yang tau. Dia ni kira genius muzik yang pernah dilahirkan di Indonesia. Itu orang cakap la, bukan aku yang cakap. Aku cuma dengar orang cakap dan guna balik ayat tu. Samada genius atau tak, itu tak dapat aku nak pastikan. Cuma satu yang jelas, aku memang suka suka sangat lagu-lagu Ahmad Dhani. Tak kira la dengan Dewa 19 ke, The Rock ke ataupun Triad. Tapi bukan itu yang cerita, bukan pasal lagu-lagu Ahmad Dhani.

Aku nak cerita pasal lagu M.Ridho. Mamat M.Ridho ni seorang penjual roti, bila nyanyi memang tak sedap langsung. Bukan kategori out lagi, tapi kategori nak pungkang dengan kasut. Angnes Monica muka dah pelik-pelik tahan sumbang. Anang dah berkerut tunggu bila nak habis. Ahmad Dhani diam je. Bila dah habis nyanyi, semua buat tak reti kejap. Malas nak layan mamat tu. Mamat tu pun tunggu la. Last-last Anang dengan Monica pun rejek. Tak suka.

Tapi Ahmad Dhani boleh tanya kalau-kalau dia boleh beli lagu tu. Bila taiko muzik Indonesia dah cakap macam tu. Si M.Ridho ni terus terkejut.... Tajuk lagu tu Ku Ingin Lama Pacaran Di Sini, tapi popular disebut Neng Neng Nong Neng Neng.






Tuesday, 25 September 2012

Kontradiksi Filem Ultra Low Budget

Mesti ramai yang tak tahu punya. Filem Ultra Low Budget Kontradiksi dah keluar. Usahkan nak tau dah keluar, tau adanya filem tu pun aku rasa memang ramai yang tahu. Ini orang cakap filem indie la. Tapi salah seorang pengarahnya Aloy Paradoks tak nak kata filem indie, dia memang tak suka bila sebut indie-indie. Cuma dia cakap, labelkan filem tu sebagai filem alternatif.

Siapa tahu Fynn Jamal. Minah puisi yang kalau show memang kasi buat orang terpukau punya. Dia lah taruhan selaku pelakon utama dalam filem low budget ni. Bersama dengan seorang lagi aktivis teater Fazleena Hishamuddin. Dan kalau nak tau jugak, filem ni dia arahkan oleh mamat teater, dia yang aku cakap tadi tu si Aloy Paradoks. Tapi bukan dia sorang pengarahnya. Pengarah ada dua, sorang lagi Nazri M.Annuar. Lepas semak-semak, baru tau. Mamat ni la yang tulis novel Karipap-Karipap Cinta tu. Popular kot novel tu.

Aku terlepas nak datang tonton masa malam dia orang priview filem ni itu hari. Jadi aku buat keputusan untuk beli DVDnya masa ada satu event dekat CM itu ari. Niat aku beli memang nak tengok la, kalau tak, buat apa aku beli. Tapi selain tu, niat aku nak sapot. Sebab tu aku beli, tak pinjam. Jadi sebagai tanda sapot jugak pada aktivis-aktivis seni alternatif ni, aku tak bagi jugak orang lain pinjam DVD ni. Nak beli.


Gambar ni, aku curik dari blog pengarahnya. Tujuan aku nak tolong promosi. Takpe kot. Cuma yang peliknya, masa majlis pelancaran dia orang tayangkan sekali filem ni sampai habis. Dah kalau ramai yang tengok sampai habis. Siapa yang nak beli???

Saturday, 22 September 2012

Klise Teman Lama

Memang ada puak-puak yang suka buat benda-benda apa yang kita panggil gathering ni. Jumpa member-member sekolah lama dulu, kawan sekelas, kawan kelas sebelah, kawan satu sekolah. Padahal masa sekolah dulu tak ada pun nak kawan-kawan sangat, semua buat tak reti je. Bila dah memasing besor besor ni, tetibe pulak jadi kawan baik. Add kat facebook, follow kat twitter, chat-chat tanya khabar, tag gambar kawin, tag gambar anak-anak baru nak belajar jalan.

Tag gambar makan ikan besar, lepas tu ada member lama akan komen. Tak ajak pung. Biasa-biasa, itu biasa. Jenis yang kalau malas nak buat gathering, ajak lepak mamak je. Itu jenis yang biasa. Kalau jenis yang tak biasa, bila turun satu-satu tempat di luar kawasan dia, contohnya bila datang KL, ajak member sekolah dulu-dulu yang sekarag dah duduk KL minum teh jumpa borak-borak. Takpun member KL yang jalan-jalan ke Melaka, ajak member yang dah duduk ke Melaka jumpa sekejap dua.

Ha! Yang ini yang aku nak cerita. Jenis yang dah tak rapat sangat, tapi dulu rapat la, dan sekarang jumpa. Samada jumpa gathering, lepak mamak je atau terserempak. Apa soalan-soalan klise yang di klisekan? Antaranya ini:

1 . Kau apa cerita sekarang?
Ini soalan pertama lepas salam tangan henjut-henjut. Senyum-senyum lepas tu tanyalah soalan tu. Dan yang ditanya pulak akan cakap alah, macam ni lah. Dan kemudian dia balik akan tanya, jadi soalan ke2 ni:

2 . Eh! Kau dekat mana sekarang?
Bila dah tanya kau sekarang dekat mana. Ha bukak la cerita kerja, duduk mana apa semua tu. Mula-mula main legar-legar kat situ dulu. Kemudian akan terus soalan ni.

3 . Kau buat apa kat sini?
Ini boleh jadi kalau dia orang terserempak, atau salah seorang datang tempat lagi sorang tu. Dari soalan kau buat apa kat sini, akan pergi ke ayat.

4 . Huiii.. Lama betul tak jumpa kau ni. Dah gemuk kau sekarang.
Eceh! Padahal yang cakap tu pun apa kurangnya. 2 x5 jew...

5 . Lepas tu baru la bukak topik-topik "kau kerja mana", atau dah kawin ke belum. Ini bergantung pada mana satu yang dipilih. Kalau pilih cerita kau kerja mana. Akan bukak cerita soal tempat kerja dia, problem tempat kerja dan plan nak berhenti kerja cari kerja lain. Dan kalau bukak ke side dah kawin ke belum? Mana yang belum akan cakap;

6 . Tunggu seruuuu!
Lepas tu kalau member lawan cakap tu kawin, soal akan berkisar pasal hal kawin dia lah. Bini orang mana, atau laki orang mana. Dan merebak ke anak pulak. Kalau tak ada anak lagi, pasti keluar ayat:

7 . Belum ada rezeki.
Bila dah keluar ayat ni, selalunya suasana akan senyap kejap, sambil salah seorang anguk anguk kepala tanda mengerti. Bila dah beberapa saat diam je... akan salah seorang keluar ayat ni.

8 . Eh! Si polan tu apa cerita ha? Duduk mana dia sekarang?
Bila dah bukak si polan tu apa cerita, tau tau lah. Lepas tu semua borak pasal zaman sekolah dulu. Bergaduh dengan anak cikgu matematik, kena rotan sebab tak pakai name tag, dan cinta kena rejek sebab dulu selekeh. Masuk bab cinta kena rejek, terus borak hal awek-awek atau balak-balak hot zaman sekolah dulu. Keluarlah ayat:


9 . Dah tak cantik dah dia tu, anak dah berderet dah. Badan out. Ada dekat kampung lagi.

Bila dah habis borak, nak blah nanti, benda ni biasa, itu kalau terjumpa tak sengaja:

10 . Eh! Bagi no telefon kau, senang-senang boleh aku call.
Hmmm. Jangan harap, tukar no je lebey.

Friday, 21 September 2012

Panduan ke Tioman

Tioman, satu pulau tapi ada banyak-banyak kampung dan pantai. Setiap pantai atau kampung tu tak boleh dihubungkan dengan jalan darat, ada sebenarnya. Tapi jungle treking. Jadi kenderaan rasmi ialah bot, yang dipanggil sebagai taxi.

Cara-Cara Nak Ke Pulau Tioman

Aku duduk di KL, area mana tak payah la aku nak citer lebih. Jadi aku akan ceritakan macam mana nak ke Pulau Tioman kalau kau dari KL menggunakan public transport. Pertama aku terus tuju Terminal Bersepadu Selatan (TBS). Kalau kau dari ceruk mana pun KL ni, amiklah tren ke situ. Aku ambik tren ke Seremban dari KL Sentral dan turun di Bandar Tasik Selatan. Maknanya turun di Bandar Tasik Selatan tu, automatik turun TBS lah.

Bila sampai di TBS, aku usha tiket bas ke Mersing. Belilah dari syarikat mana pun kan nak beli, belilah bas pukul berapa punya yang kau selesa. Aku beli tiket pukul 11.30 malam dengan syarikat Transtnasional. Perjalanan yang mula jam 11.30 malam tu akan tiba di Mersing kira-kira jam 5 pagi. Oleh sebab waktu pagi benor, teksi pun belum beroperasi. Aku amik keputusan untuk jalan kaki dari Terminal Bas ke Jeti Mersing. Tak jauh mana, dalam 10 minit jalan kaki je. Atau kalau berlari lari lagi cepatlah sampai, 5 minit pun boleh. Kalau tak tahu jalan ke Jeti, tanyalah orang ikut arah mana. Tapi kau sampai siang, boleh je kau naik teksi.

Bila sampai di Jeti, ambil pulak tiket Ferry ke Pulau Tioman. Okey perkara yang penting akan terjadi di sini... ialah kau perlu pilih nak turun di Jeti Mana atau kampung mana dekat Pulau Tioman tu. Ini aku tampal gambar peta Pulau Tioman dekat bawah ni. 


Okey. Ada 13 spot warna merah yang bermakna kampung dekat dalam Peta tu, tapi Ferry takkan berhenti di setiap kampung tu. Hentian pertama ferry akan berhenti adalah di Genting, kemudian Paya, Kemudian Lalang, Kemudian Tekek dan Salang.

Kalau jenis yang nak rileks betul betul rileks dengan makna nak pantai yang tak ramai orang. Pilihlah Genting atau Paya, juga Panuba. Tapi ferry tak berhenti di Panuba. Jadi kau turun di Tekek dan ambil teksi laut ke Panuba. Kalau kau nak ada banyak kemudahan sikit seperti perlukan A.T.M dan ada supermarket pergilah ke Tekek tu. Tapi kalau kau nak ke pantai yang hapening sikit, dan menjadi tumpuan banyak orang serta aweks-aweks cun juga balak encem pergilah ke Salang. 

Baik, dalam perjalanan ni aku pilih Salang. Pertama sebab aku suka suasana di Salang. Orang dia peramah, ada banyak chalet-chalet dan pantainya Landai. Kelebihan di Salang ni ialah... air dia Paling Jernih di sini dan kita boleh snorkeling di tepi pantai je. Terumbu karang dan ikan-ikan dia dah cukup cantik di situ. Tak payah nak naik bot ke tempat lain.

Chalet-Chalet Di Salang, Pulau Tioman

1 . Ella Place
2 . Salang Indah Resort
3 . Salang Pusaka Resort
4 . Pak Long Chalet
5 . Nora Chalet
6 . Puteri Salang In

Rate kesemua chalet ni berada dalam lingkuang RM 40 hingga RM 300. Bergantung chalet mana yang kau pilih dan chalet macam mana yang kau pilih. Kalau budget besar kau boleh pilih Salang Indah Resort, dan kalau budget kecik kau ambik Nora Chalet. Tapi walaupun Nora Chalet ni dalam kategori murah, chalet dia tetap ok dan selesa.

Pakej-Pakej Di Pulau Tioman.

Sebahagian besar dari chalet-chalet ada menyediakan pakej untuk pengunjung mereka. Antaranya siap dengan pakej sarapan pagi, makan tengahari serta makan malam, juga BBQ untuk yang datang berkumpulan. Itu pakej makan, kalau nak. Kalau taknak takpe, sewa chalet je. Makan boleh lepak dekat mana-mana bar atau kedai makan yang berderat sepanjang pantai. Dan jangan risau, view memang terbaik menghadap laut. Ada open air atas pasir pantai, ada yang berbumbung atas simen. Kedai-kedai craf pun banyak jugak.

Itu untuk makan, untuk jalan-jalan pulak. Ada disediakan pakej Island Hopping, jalan-jalan pusing satu pulau naik bot dan berhenti di spot-spot yang best. Ada air terjun di Mukut, ada bagi ikan makan dalam laut di Marine Park dan ada snorkeling di beberapa tempat terpilih. Pakej pusing pulau tadi adalah RM100**,  dan pakej snorkeling tadi je pulak RM70**. Life jacket, makan tengahari dan mask disediakan. Mana yang kaki pancing, pun ada pakej jugak. Dan itu harganya dalam RM 100** hingga RM 1000**, bergantung pada berapa jam dan berapa hari.

Tapi kalau tak nak amik pakej tu, jangan risau. Di tepi pantai Salang tetap banyak orang snorkeling. Sebab bila lepas musim monsum habis, terumbu karang dekat tepi pantai dia memang cukup cantik. Memancing boleh di sekitar situ je. Nak berkayak, nak berenang apatah lagi. Cuma nak berjetski itu memang tak ada.  Segala banana bot, fyling fox terbang apa ke benda yang sangkut dengan bot tu, semua tak ada. Jadi pantai ni tak bising dengan segala benda bukan-bukan tu.

Apa yang membezakan Salang dengan pantai-pantai lain lagi ialah, malam dekat sini hapening. Di pesisir pantai ada banyak kedai-kedai makan dan bar yang menghadap laut. Syok bila lepak minum sambil layan reggae.

Ini air terjun di Kg Asah. Kalau amik pakej Round Pulau, memang akan singgah.

Ini yang di sebut-sebut Monkey Bay. Tak de orang dekat pantai ni. Boleh pergi nak taxi laut, atau jungle treking dari Pantai Salang.

Air laut yang jernih. Tapi tempat mandi dengan snokeling bukan dekat sini. Dekat hujung sana nun, bawah bukit.

Salah satu chalet yang paling cantik. Tapi sayang tak diluluskan untuk beroperasi. Tapi depan dia tu, boleh tengok terumbu karang cantik-cantik belaka.

Ini pun sama, view dari chalet yang Chalet yang sama, aku cuma nak tunjuk air dia yang jernih tu je.

Walaupun tempat ini aman, dan kira free zon. Tapi pondok polis tetap ada.

Pemandangan di salah satu chalet.


 Ini pun... pemandangan dari salah satu chalet.

Permulaan masuk nak ke Air Terjun Kg Asah.

Monday, 17 September 2012

Saturday, 15 September 2012

DREDD - His Name Is The Law

DREDD ni aku cakap kau, ramai gila orang suka. Dia punya action, dia punya cerita. Semua orang cakap power, review semua bagus-bagus belaka. Tapi bila aku tengok. Aku rasa macam nak tido, nak tido, nak tido. Bosan. Maknanya aku memang tak suka cerita tu.

Dia ganas memang la ganas, kalau siat kulit tu, dia tak ada la lari-larikan kamera fokus dekat mana, tetibe ada bunyi orang menjerit je. Tapi dia memang tunjuk la siat tu kulit tersiat-siat. Tapi kita tau la, itu semua teknologi CGI.

Syot dia sebenarnya cantik-cantik la jugak. Masa humban orang dari atas bangunan tu nampak la dia punya smart. Kalau air jatuh tu nampak seketul-ketul. Cuma yang buat aku tak berkenan benor tu, bab cerita dia. Cerita dia bosan, tak ada apa benda. Tembak, tembak, tembak, tembak, lepas tu selamat. Habis la cerita. Tapi mana-mana yang kaki action memang gemor benor la.

Lagi bila aku check-check siapa yang suka dengan DREDD ni, depa-depa yang layan komik dia la. Dia orang kata sebijik macam komik. Macam tu lah. Memang ganas. Memang macam tu lah cerita.

Ooooo. Patutla.

Ntah sapa-sapa ntah jadi Hero. Kita panggil di Law.

Ni Mama. Dia jadi kepala geng jahat dalam ni. Ganas siot minah ni.

Tuesday, 11 September 2012

Aura Lelaki Berambut Panjang

Secara kita sedar atau tak, lelaki yang berambut panjang sebenarnya lebih mudah menarik perhatian seseorang berbanding lelaki berambut pendek. Ini boleh jadi sebab selekehnya dia, atau sebab bergayanya dengan rambut panjang, sampai nampak gorgeous. Dan semua itu kita sebut sebagai aura. Menarik kita pada dia.


Pendapat aku pulak sebenarnya mereka menjadi perhatian, atau kalau bukan perhatian pun. Boleh dan cukup kalau takat nak buat orang pandang sekejap, adalah sebab mereka agak berbeza dari lelaki lain. Kebanyakan lelaki memang berambut pendek, dan dalam 10 orang, ada seorang yang lain, mesti dia akan lebih menyerlah. Lain pulak halnya kalau semua berambut panjang, mesti yang rambut skema tu pulak akan jadi lain auranya. Jadi, aura juga bersangkut dengan keadaan sekeliling waktu tu.


Friday, 7 September 2012

Lelaki Hot Busuk

Kau pernah dengar, atau tengok? Perempuan cantik, tapi lelaki tak hensem. Dan mereka bergandingan, ye! Sebagai couple, kekasih mekasih, cinta mencintai. Orang kata dah takdir, dah jodoh dia, dah dia suka. Pun betul!  Tak salah. Tapi... pernah fikir tak? Kenapa? Dan mengapa?

Sebab lelaki tu gentle? Betul. Sebab dia gentle, berani dan kamikaze. Mereka mempunyai pemikiran 'nothing to lose.' Dapat tak dapat belakang kira, belakang cerita. Yang penting cuba. Dapat rezeki, tak dapat banyak lagi. Jenis macam ni memang senang, tak payah susah-susah nak fikir panjang. Boleh pergi kita 'on' tak boleh pergi aku 'chow'.

Itu satu, tapi satu hal lagi, mungkin kita, tapi kita tak perasan. 'Bad Boy'! Orang perempuan, samada setuju atau tak, tapi ramai yang suka pada bad boy. Boleh jadi bad boy ni mereka adalah 'mahal', atau boleh jadi mereka ni jenis tak kisah, jenis slumber atau juga boleh jadi jenis memang bad. Sambung dari isu bad tadi, membawak pula pada isu 'hot busuk'.

Yup! Perempuan suka pada lelaki hot busuk. Kau tahu apa itu hot busuk. Itu khusus untuk lelaki, iaitu mereka itu adalah hot, tapi dalam masa yang sama busuk. Maknanya walaupun bukan busuk secara harfiah, tapi penampilan. Kurang kemas, agak serabut sikit, sempoi dan yang apa apa saja sealiran dengannya. Contoh kau tengok Joe Wings, Slash Guns & Roses dan ramai lagi rock star yang pernah wujud. Mereka tak kemas mana pun. Tapi mereka ada ramai peminat perempuan. Semua itu sebab apa, sebab mereka nampak hot. Walaupun nampak busuk.


Aku andaikan orang membaca tulisan ni semua kategori bijak-bijak. Maka aku tak payah nak ekplen lebih-lebih, dan berhuhu huhu. Kalau kau tak faham, tak apa. Bukan salah kau, kau jadi bodoh. Itu semua salah persekitaran kau yang membentuk kau.